Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση

Θέματα

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Είμαι απόφοιτος του τομέα Κλασικών Σπουδών του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του ίδιου τομέα της σχολής με το θέμα της διπλωματικής μου εργασίας να παραγματεύεται το έργο "Περὶ παίδων ἀγωγῆς" του Πλουτάρχου. Είμαι υποψήφια διδάκτωρ του τομέα Κλασικών Σπουδών του τμήματος Φιλολογίας του Δ. Π. Θ. Με ενδιαφέρουν αρκετά θέματα διδακτικής μεθοδολογίας και μελέτες περιπτώσεων. Το 2009 διορίστηκα μέσω Ασεπ και δίδαξα στο ΓΕΛ Αρχαγγέλου Ρόδου για δύο χρόνια. Από το σχολικό έτος 2011-12 υπηρετώ στο ΓΕΛ Λιμένα, στην γενέτειρά μου, την Θάσο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗΟι δυνάμεις της προόδου και οι πολιτικές ανατροπές
1. Μετά την Γαλλική Επανάσταση και τους Ναπολεόντειους Πόλεμους (1789 -
1815), ο κόσμο της Ευρώπης ήταν πολύ διαφορετικός: Το «παλαιό» καθεστώς σε πολλές   ευρωπαϊκές    χώρες   είχε   παλινορθωθεί,    αλλά   υπήρχαν   έντονες πολιτικές και κοινωνικές διεργασίες. Η σύγκρουση μεταξύ των συντηρητικών δυνάμεων και των προοδευτικών δυνάμεων  ήταν έντονη.
2.  Σταδιακή εμφάνιση εθνικών και φιλελεύθερων κινημάτων:
Εθνικό  κίνημα:   είναι η προσπάθεια   μιας κοινότητας   ανθρώπων,   με κοινή γλώσσα ή/ και     θρησκεία, διακριτές παραδόσεις       και ιστορία και κοινή  ταυτότητα,   να αποκτήσει   ανεξαρτησία    από την εξουσία   μιας άλλης διακριτής ανθρώπινης κοινότητας. Το εθνικό κίνημα αποσκοπεί στην προβολή και επικράτηση ενός έθνους.  
Φιλελεύθερα      κινήματα:      είναι     οι     προσπάθειες      προώθησης συνταγματικών   και κοινοβουλευτικών    θεσμών και κατοχύρωσης   των πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών. Το φιλελεύθερο κίνημα αποσκοπεί στην προβολή και ανάδειξη ενός λαού.

 
Ο χαρακτήρας των κινημάτων
1.    Αμερικανική   επανάσταση (1776): ένα      από τα πρώτα  κινήματα  
με στοιχεία
των ευρωπαϊκών εθνικών και φιλελεύθερων κινημάτων του
19
ου αιώνα
2.    Εθνικά κινήματα κατά των Ισπανών της Λατινικής Αμερικής (19ος αιώνα): Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής απέκτησαν   την  ανεξαρτησία τους το 1823 με το Δόγμα Μονρόε (πρόεδρος των ΗΠΑ), σύμφωνα με το οποίο καμία ευρωπαϊκή αποικιακή δύναμη δεν μπορούσε να κατέχει εδάφη της αμερικανικής ηπείρου.
3.  Βρετανίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Πολωνίας

Το εθνικό κίνημα των Γερμανών                   
1. Η Γερμανία κατακερματίστηκε από τον  Ναπολέοντα.
2.   Οι Γερμανοί   αντέδρασαν   κατά της γαλλικής  παρουσίας   και κατά των ιδεών
του Διαφωτισμού.               

Τα κυριότερα κινήματα στην Ευρώπη κατά το πρώτο τέταρτο του 19ου   αιώνα.
 Ευρώπη:   Σύγκρουση   Φιλελευθέρων -     Ριζοσπαστών    με Ιερή Συμμαχία   και ήττα των πρώτων
Ιταλία, Οθωμανική αυτοκρατορία και Ρωσσία

3 σχόλια:

Kakos Lykos είπε...

Είναι η δεύτερη χρονιά σερί που δεν ασχολούμαι με την αγαπημένη μου νεότερη και σύγχρονη Ιστορία... Σε ζηλεύω τρελα!!!!

Σωτηρία Σιαμαντούρα είπε...

Και 'γω την λατρεύω.. Δυστυχώς όμως είναι γ΄ λυκείου γενικής παιδείας και όπως καταλαβαίνεις ακόμα και κωλοτουμπες να κάνω τα παιδιά παραμένουν αδιάφορα.. Γεγονός που με λυπεί αφάνταστα, γιατί θα μπορουσαμε να κάνουμε παπάδες

ninakiiii είπε...

ευχαριστώ πολύ!! με βοήθησε πολύ για το αυριανό τεστ μου!:]

Δημοσίευση σχολίου