Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση

Θέματα

Giveaway of the Day

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Είμαι απόφοιτος του τομέα Κλασικών Σπουδών του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του ίδιου τομέα της σχολής με το θέμα της διπλωματικής μου εργασίας να παραγματεύεται το έργο "Περὶ παίδων ἀγωγῆς" του Πλουτάρχου. Είμαι υποψήφια διδάκτωρ του τομέα Κλασικών Σπουδών του τμήματος Φιλολογίας του Δ. Π. Θ. Με ενδιαφέρουν αρκετά θέματα διδακτικής μεθοδολογίας και μελέτες περιπτώσεων. Το 2009 διορίστηκα μέσω Ασεπ και δίδαξα στο ΓΕΛ Αρχαγγέλου Ρόδου για δύο χρόνια. Από το σχολικό έτος 2011-12 υπηρετώ στο ΓΕΛ Λιμένα, στην γενέτειρά μου, την Θάσο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Κριτήριο αξιολόγησης για την παγκοσμιοποίηση

ΤΟ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

Θρυλούνται πολλά για την καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση. Λέγεται ότι στα χρόνια του επάρατου νεοφιλελευθερισμού «οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι πτωχοί φτωχότεροι», ότι οι ασθένειες μαστίζουν τον κόσμο, ότι οι πόλεμοι πληθαίνουν, ότι η ρύπανση σκοτώνει τον πλανήτη, ότι γενικώς η νέα τάξη πραγμάτων μάς έχει φέρει στο χείλος της Αποκάλυψης. Αυτή όμως δεν είναι καν η μισή αλήθεια. Σύμφωνα με την έκθεση «Η κατάσταση του μέλλοντος» (State of the future) που εκδίδει κάθε χρόνο ο ΟΗΕ, ο κόσμος δεν πάει από το κακό στο χειρότερο. Σε κάποιους τομείς πάει καλύτερα και σε κάποιους χειρότερα. Η εισαγωγή της έκθεσης είναι ενδεικτική: το 2006 «οι άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο είναι πιο υγιείς, πιο πλούσιοι, πιο μορφωμένοι, πιο ειρηνικοί, πιο δικτυωμένοι και ζουν περισσότερο. Την ίδια στιγμή ο κόσμος έγινε πιο ζεστός, έχει μεγαλύτερη διαφθορά, στριμώχνεται στις πόλεις και, παρά το γεγονός ότι οι πόλεμοι μειώνονται, γίνεται πιο επικίνδυνος».....


Το γενικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι η ανθρωπότητα σε γενικές γραμμές βαδίζει προς το καλύτερο. Έτσι, οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, αλλά οι φτωχοί λιγότεροι. Ωστόσο, οι μεγάλες ανισότητες παραμένουν: το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει το 50% του παγκόσμιου πλούτου, ενώ το φτωχότερο 50% κατέχει μόνο το 1%. Η παιδική θνησιμότητα, επίσης, μειώνεται, και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς στον υποανάπτυκτο κόσμο. Επιπρόσθετα, από το 1970 και μετά το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται κατά 4 μήνες ανά έτος, κυρίως επειδή οι άνθρωποι στις υποανάπτυκτες και αναπτυσσόμενες χώρες ζουν περισσότερο! Αυτό συντελεί στην πληθυσμιακή έκρηξη, η οποία όμως έχει ημερομηνία λήξης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα 6,5 δισεκατομμύρια του πληθυσμού σήμερα θα φτάσουν τα 9 δισεκατομμύρια το 2050 για να μειωθούν ταχύτατα μέχρι το 2100, φτάνοντας πιθανότατα τα 5,5 δισεκατομμύρια ανθρώπων.
Το σημαντικό όμως είναι ότι η φτώχεια μειώνεται, οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και λιγότερες μανάδες θρηνούν τα παιδιά τους. Αν μάλιστα δούμε τον συνολικό δείκτη SOFI (που είναι το αποτέλεσμα της στάθμισης 29 δεικτών για την ευημερία των ανθρώπων στον κόσμο) ο κόσμος γίνεται σίγουρα καλύτερος. Για τους περισσότερους, ακόμη και για κείνους που γκρινιάζουν…
Το συμπέρασμα της έκθεσης του ΟΗΕ είναι απλό και καταλυτικό: «αν και πολλοί κατηγορούν τις πολιτισμικές αλλαγές που επιφέρει η παγκοσμιοποίηση, φαίνεται ότι αυτές οι πολιτισμικές αλλαγές είναι αναγκαίες για να επιτευχθούν οι παγκόσμιες προκλήσεις. Η ανάπτυξη της δημοκρατίας στον κόσμο απαιτεί πολιτισμικές αλλαγές. Η εξάλειψη του έιτζ χρειάζεται αλλαγές στην κουλτούρα των ανθρώπων. Η αειφόρος ανάπτυξη προϋποθέτει την πολιτισμική αλλαγή. Το ίδιο χρειάζεται για να τελειώσει η βία κατά των γυναικών και οι εθνικές συγκρούσεις. Τα εργαλεία της παγκοσμιοποίησης, όπως είναι το Internet, το παγκόσμιο εμπόριο και οι διεθνικές συμφωνίες πρέπει να χρησιμοποιηθούν με τρόπο που να βοηθήσουν τα έθνη να προσαρμοστούν σε μια νέα κατάσταση, που θα διατηρήσουν τα μοναδικά τους χαρακτηριστικά αλλά ταυτόχρονα θα βελτιώσουν το βίο των ανθρώπων»…
(Διασκευασμένο άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Η Καθημερινή στις 14/10/2007).
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Α. Να γράψετε την περίληψη του κειμένου σε 80-100 λέξεις.
Μονάδες 25

Β.1. Να καταγράψετε τους τρόπους και τα μέσα πειθούς που χρησιμοποιεί ο αρθρογράφος του κειμένου.
Μονάδες 10

Β.2. Να εξετάσετε τη δομή και τον τρόπο ανάπτυξης της πρώτης παραγράφου.
Μονάδες 10

Β.3. Να εντοπίσετε τις λέξεις που εξασφαλίζουν τη συνοχή της δεύτερης παραγράφου και να αναφέρετε τι δηλώνει η καθεμιά.
Μονάδες 6

Β.4. Ο συντάκτης του κειμένου στην τελευταία παράγραφο αναφέρεται στον όρο πολιτισμική αλλαγή. Γιατί πιστεύετε δεν αναφέρει τον όρο πολιτιστική αλλαγή;
Μονάδες 4

Β.5. επάρατου, μαστίζουν, ρύπανση, ευημερία, επιφέρει: για καθεμιά από τις παραπάνω λέξεις να δώσετε μία συνώνυμη.
Μονάδες 5

Γ. Το παραπάνω άρθρο αναφέρεται κυρίως στα θετικά αποτελέσματα της παγκοσμιοποίησης στη ζωή του ανθρώπου. Ωστόσο, παρά τις ευοίωνες προοπτικές που διανοίγει η παγκοσμιοποίηση, δεν είναι λίγοι οι κίνδυνοι που εγκυμονεί στο πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο. Σ’ ένα κείμενο 600 περίπου λέξεων καλείστε να αναπτύξετε την παραπάνω θέση.
Μονάδες 40

Επιμέλεια: Θ. Στάμος

Πηγή: http://neoellinikiglossa.blogspot.com

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

οι λυσεις δεν υπαρχουν?????

Ανώνυμος είπε...

γτ δν υπαρχουν οι λυσεις? :/

Δημοσίευση σχολίου