Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση

Θέματα

Giveaway of the Day

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Είμαι απόφοιτος του τομέα Κλασικών Σπουδών του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του ίδιου τομέα της σχολής με το θέμα της διπλωματικής μου εργασίας να παραγματεύεται το έργο "Περὶ παίδων ἀγωγῆς" του Πλουτάρχου. Είμαι υποψήφια διδάκτωρ του τομέα Κλασικών Σπουδών του τμήματος Φιλολογίας του Δ. Π. Θ. Με ενδιαφέρουν αρκετά θέματα διδακτικής μεθοδολογίας και μελέτες περιπτώσεων. Το 2009 διορίστηκα μέσω Ασεπ και δίδαξα στο ΓΕΛ Αρχαγγέλου Ρόδου για δύο χρόνια. Από το σχολικό έτος 2011-12 υπηρετώ στο ΓΕΛ Λιμένα, στην γενέτειρά μου, την Θάσο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Εdgar Allan Poe



Στο ποίημα του Κ. Καρυωτάκη "Μπαλάντα στους άδοξους ποιητές των αιώνων" αναφέρει το όνομα του μεγάλου αυτού λογοτέχνη. Πολλοί δείξατε ενδιαφέρον, έτσι σας παραθέτω ορισμένες πληροφορίες που θα σας φέρουν σε μια πρώτη επαφή με τη ζωή και το έργο του.

Βιογραφικό
ΕΝΤΓΚΑΡ ΑΛΛΑΝ ΠΟΕ: Αμερικανός λογοτέχνης και κριτικός. Από τις σημαντικότερες μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Γεννήθηκε το 1809 στη Βοστώνη. Οι γονείς του πέθαναν νωρίς και την ανατροφή του ανέλαβε ο πλούσιος Τζων Άλλαν. Ο κηδεμόνας του προσπάθησε να του δώσει την καλύτερη δυνατή μόρφωση αλλά το πάθος του γιά το αλκοόλ και τα χαρτιά δεν άφησε ποτέ τον Πόε να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Το 1827 σε ηλικία 18 ετών κατετάγη στο στρατό και προχώρησε στην έκδοση της πρώτης του ποιητικής συλλογής με τίτλο: Ο Ταμερλάνος και άλλα ποιήματα. Τέσσερα χρόνια αργότερα, δημοσιεύει στην Βαλτιμόρη Τα ποιήματα και το 1833 γράφει τα πρώτα του διηγήματα. Πέντε χρόνια αργότερα εγκαταλείπει τη Βαλτιμόρη γιά τη Φιλαδέλφεια. Εργάστηκε ως συντάκτης σε εφημερίδες και περιοδικά, όμως λόγω του αλκοολισμού του δεν κατάφερε να στεριώσει σε καμία θέση. Εκείνη την εποχή δημοσιεύει, Την πτώση του οίκου των Άσερ, τις Αλλόκοτες Ιστορίες και τις Μυθιστορίες (οι γνωστότερες αστυνομικές ιστορίες του συγγραφέα). Χτυπημένος από συνεχείς αποτυχίες στον επαγγελματικό τομέα εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη και έγραψε το καλύτερο ποίημα της καριέρας του, Το Κοράκι και το πεζό Εύρηκα. Το πάθος του για το ποτό τον κυνηγούσε σε όλη του τη ζωή καταστρέφοντας ότι προσπαθούσε να φτιάξει. Πέθανε στην Βαλτιμόρη το 1849, σε ηλικία 40 ετών. Είχε βρεθεί αναίσθητος από το ποτό σε ταβέρνα της πόλης.
Πηγή: itzikas.wordpress.com

Ένα αντίτυπο της πρώτης έκδοσης των ποιημάτων του Έντγκαρ 'Αλαν Πόε το 1827 πουλήθηκε σήμερα έναντι 662,500 δολαρίων καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ για μία ποιητική συλλογή του 19ου αιώνα, δήλωσε εκπρόσωπος του οίκου δημοπρασιών Κρίστις.

"Ο Ταμερλάνος και άλλα ποιήματα", το πρώτο βιβλίο που έγραψε ο Πόε, πουλήθηκε σε έναν Αμερικανό συλλέκτη, το όνομα του οποίου δεν ανακοινώθηκε.
Μόνο μια δωδεκαριά αντίτυπα του βιβλίου υπάρχουν από εκείνη την πρώτη έκδοση, δήλωσε η Τζέσι Έντελμαν των Κρίστις.
πηγή: www.express.gr

Αποφθέγματα από τα έργα του....
* "Θες ν’ αγαπηθείς; Τότε μην αφήσεις την καρδιά σου να παρεκκλίνει απ’ το μονοπάτι της. Παρέμεινε αυτός που είσαι τώρα."
* "Παρατηρήθηκε ότι όλοι οι τρελοί ήταν φιλόσοφοι και ότι όλοι οι φιλόσοφοι ήταν τρελοί."
* "Τα γκρίζα μαλλιά είναι τα αρχεία του παρελθόντος."
* "Η ευτυχία δε βρίσκεται στη γνώση, αλλά στην απόκτηση της γνώσης."
* "Εκείνος που ονειρεύεται ξύπνιος έχει συναίσθηση χιλιάδων πραγμάτων που διαφεύγουν σ' εκείνον που ονειρεύεται κοιμισμένος."
* "Η ποίηση είναι σκέψεις που αναπνέουν, και λέξεις που καίνε."
* "Τα πάθη πρέπει να είναι σεβαστά".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου