Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση

Θέματα

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Είμαι απόφοιτος του τομέα Κλασικών Σπουδών του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του ίδιου τομέα της σχολής με το θέμα της διπλωματικής μου εργασίας να παραγματεύεται το έργο "Περὶ παίδων ἀγωγῆς" του Πλουτάρχου. Είμαι υποψήφια διδάκτωρ του τομέα Κλασικών Σπουδών του τμήματος Φιλολογίας του Δ. Π. Θ. Με ενδιαφέρουν αρκετά θέματα διδακτικής μεθοδολογίας και μελέτες περιπτώσεων. Το 2009 διορίστηκα μέσω Ασεπ και δίδαξα στο ΓΕΛ Αρχαγγέλου Ρόδου για δύο χρόνια. Από το σχολικό έτος 2011-12 υπηρετώ στο ΓΕΛ Λιμένα, στην γενέτειρά μου, την Θάσο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2009

Ο λυρισμός στον "Κρητικό"

Μια από τις συνηθισμένες ερωτήσεις σχετικά με το κείμενο αφορούν το λυρισμό.

Μπορεί να σας ζητηθεί να εντοπίσετε τρία παραδείγματα από στίχους του κειμένου όπου παρατηρείται λυρισμός, καθώς και να υποστηρίξετε τις επιλογές σας.

Είναι συνηθισμένου τύπου στις εξετάσεις αυτή η ερώτηση, ο εντοπισμός, δηλαδή κάποιου χαρακτηριστικού της γραφής του συγγραφέα στο κείμενο. Η αιτιολόγηση της επιλογής σας γίνεται πολύ εύκολη, όταν χρησιμοποιείτε τις γραμματολογικές σας γνώσεις, τις γνώσεις των στοιχείων των οποίων σας ζητάνε να βρείτε παραδείγματα.

Στην περίπτωσή μας, ξέρουμε πως λυρισμό αποτελεί η εξωτερίκευση του εσωτερικού κόσμου του προσώπου, η εξωτερίκευση συναισθημάτων, σκέψεων, εντυπώσεων και μάλιστα με τη χρήση άφθονων εκφραστικών μέσων ( π.χ σχημάτων λόγου ). Υπάρχει, λοιπόν, στο λυρισμό ισχυρό το στοχείο της ψυχικής φόρτισης, έντονα συναισθήματα, τα οποία μεταφέρονται στον αναγνώστη μεταρσιώνοντάς τον σε σφαίρες ιδεαλιστικές.

Αυτή η ίδια περιγραφή του λυρισμού, λοιπόν, μπορεί να αποτελεί μια πρώτης τάξεως αιτιολόγηση στην επιλογή των σημείων του κειμένου.
Δείτε, για παράδειγμα, πώς εκφράζει ο Κρητικός την εντύπωσή του στο αντίκρυσμα της φεγγαροντυμένης ( απ. 4, στ. 21-24 ) ή πόσο μαγεμένος στέκει στη θέαση της μορφής της, όταν αυτή εμφανίζεται, στο στίχο 4-8 του αποσπ. 4.

πηγη: logotexniakatefthinsis.blogspot.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου