Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση

Θέματα

Giveaway of the Day

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Είμαι απόφοιτος του τομέα Κλασικών Σπουδών του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του ίδιου τομέα της σχολής με το θέμα της διπλωματικής μου εργασίας να παραγματεύεται το έργο "Περὶ παίδων ἀγωγῆς" του Πλουτάρχου. Είμαι υποψήφια διδάκτωρ του τομέα Κλασικών Σπουδών του τμήματος Φιλολογίας του Δ. Π. Θ. Με ενδιαφέρουν αρκετά θέματα διδακτικής μεθοδολογίας και μελέτες περιπτώσεων. Το 2009 διορίστηκα μέσω Ασεπ και δίδαξα στο ΓΕΛ Αρχαγγέλου Ρόδου για δύο χρόνια. Από το σχολικό έτος 2011-12 υπηρετώ στο ΓΕΛ Λιμένα, στην γενέτειρά μου, την Θάσο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Η αγάπη του Jim Morrison για την αρχαία ελληνική φιλοσοφία

Σήμερα στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών Γ' Λυκείου, κάναμε λόγο για την συνήθεια των αρχαίων ελλήνων να εκφωνούν επιτάφιο λόγο κατά την ταφή σημαντικών προσώπων. Φυσικά έγινε και κάποιος παραλληλισμός με την σημερινή ανάλογη συνήθεια. Εκεί λοιπόν ένας μαθητής ανέφερε οτι στον τάφο του Jim Morrison υπάρχει μια αρχαιοελληνική επιγραφή.. Φυσικά του ζήτησα περισσότερες λεπτομέρειες για κάτι τόσο ενδιαφέρον. Η ανταπόκρισή του ήταν άμεση ομολογουμένως. Παραθέτω τα αποτελέσματα της έρευνας του μαθητή Γιώργου Βαρούνα, από την Γ'  Λυκείου Λιμένα Θάσου:

O τάφος του Jim Morrison έχει Ελληνική επιγραφή. Yπάρχει η φράση “Κατά τον δαίμονα εαυτού”.


Οι θεωρίες για το ποιος έχει γράψει την επιγραφή είναι πολλές:
Ο Jim Morrison, πριν δημιουργηθεί το συγκρότημα είχε πει: "΄Η ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΦΟΝΟ ΄Η ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ…". Τελικά τα κατάφεραν και τα δύο: πρώτον οι DOORS έγιναν θρησκεία και δεύτερον ο φόνος έγινε με τον θάνατό του. Ένα θάνατο που ο Morrison δεν φοβήθηκε ποτέ. Τον μόνο που φοβόταν ήταν ο ίδιος του ο εαυτός. Η επιγραφή στον τάφο του γράφτηκε, καθώς λέγεται, κατά δική του παραγγελία μια και αγαπούσε όπως έλεγε την ελληνική φιλοσοφία. Γι’ αυτό και στο τραγούδι του The end περιγράφει με έναν δικό του μοναδικό τρόπο, που μόνο αυτός είχε, το Οιδιπόδειο σύμπλεγμα. Η επιγραφή είναι "κανονική" δηλαδή όπως είναι γραμμένο το όνομα του έτσι και από κάτω γράφει αυτό που προέγραψα...Δεν είναι π.χ κάτι που έγραψε κάποιος τυχαία… Υπάρχουν πολλές τέτοιες τριγύρω στο χώρο αλλά με μαρκαδόρους κ.λ.π. Φαινόταν να είναι γραμμένη με τον ίδιο τύπο γραμματοσειράς όπως και το όνομά του. Οπότε μάλλον γράφτηκε κατά την κατασκευή του τάφου.. άραγε ο ίδιος ο Jim το ζήτησε ή κάποιος δικός του;


Από ότι ξέρω ο πατέρας του τον είχε στο μάτι, δεν τον ήθελε… Ο Jim σίγουρα είχε μυηθεί σε κάποια "περίεργα" πράγματα αλλά υπάρχουν τόσα πολλά "περίεργα"… Γιατί να μπει η ελληνική επιγραφή εκεί όμως…;;;

Η λέξη “δαίμων” δεν έχει καμία σχέση όπως την ξέρουμε εμείς σήμερα (οι αρχαίοι Έλληνες δεν πίστευαν στο  Διάβολο). “Δαίμων” ήταν αρχικά η θεότητα που μοίραζε, κατένειμε την μοίρα (δαίομαι = μοιράζω) και έπειτα ονομαζόταν οποιαδήποτε θεότητα στην οποία αποδίδονταν τιμές. “Δαίμων εαυτού” ονομαζόταν η θεότητα-προστάτης που ζούσε μέσα σε κάθε άνθρωπο από τη γέννηση έως το θάνατό του και φρόντιζε για την προσωπική εξέλιξη κι ευημερία, κάτι σαν το αντίστοιχο σημερινό χριστιανικό “Φύλακας-άγγελος”, αποτελώντας κατά κάποιο τρόπο ένα “δίαυλο” μεταξύ του κόσμου των θνητών και του κόσμου των θεών. “Πράττω κατά τον δαίμονα εαυτού” ουσιαστικά σημαίνει “πράττω σύμφωνα με αυτό που η συνείδησή μου θεωρεί σωστό”, αδιαφορώντας ίσως για το τι θα πουν οι άλλοι και είναι μια στάση ζωής που υιοθέτησαν και επιδοκίμασαν οι Στωικοί φιλόσοφοι. Έτσι λοιπόν, η φράση “Κατά τον δαίμονα εαυτού” γράφτηκε από τους συγγενείς του Jim Morrison στον τάφο του, εννοώντας ότι ο τραγουδιστής των Doors έπραττε στη συντομη ζωή του πάντα σύμφωνα με ό,τι υπαγόρευε η συνείδησή του, ο “προσωπικός του θεός”, κι όχι σύμφωνα με τις επιταγές της κοινωνίας.
 Έτσι λοιπόν, η φράση “Κατά τον δαίμονα εαυτού” γράφτηκε από τους συγγενείς του Jim Morrison στον τάφο του, εννοώντας ότι ο τραγουδιστής των Doors έπραττε στη συντομη ζωή του πάντα σύμφωνα με ό,τι υπαγόρευε η συνείδησή του, ο “προσωπικός του θεός”, κι όχι σύμφωνα με τις επιταγές της κοινωνίας.
Πηγή από την οποία άντλησε ο Γιώργος τα στοιχεία του είναιhttp://nikisforos.blogspot.com/2011/03/jim-morrison.html 

4 σχόλια:

Θωμάς Δουκινίτσας είπε...

Αχ αυτή η αρχαία Ελλάδα που έχει φτάσει παντού και εμείς ακόμα να πάρουμε μπρος...

Kakos Lykos είπε...

Καταλαβαίνεις πως ώς φιλόγογος και αμετανόητα Μορισονικός χαίρομαι ιδιαιτέρως που η επόμενη γενιά έχει πάρει ήδη τη σκυτάλη...

Σωτηρία Σιαμαντούρα είπε...

Λύκε... γιατί κακό δεν μου βγαίνει να σε πώ... φαντάσου την εκπληξη της άλλης "αρχαγγελιτισσας" αμετανόητα Μορισονικής φιλολόγου, όταν έκανε ο μαθητής την παρέμβαση στο μάθημα... Η επόμενη γενιά είναι πολύ μπροστα και το ξέρεις καλα!!!

Kakos Lykos είπε...

Γιαυτο κι εγώ prefer a feast of friends to the giant family

(O Καλός Λυκος λέγεται ... σκύλος... Δεν είμαι!!! :P)

Δημοσίευση σχολίου