Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση

Θέματα

Giveaway of the Day

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Είμαι απόφοιτος του τομέα Κλασικών Σπουδών του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του ίδιου τομέα της σχολής με το θέμα της διπλωματικής μου εργασίας να παραγματεύεται το έργο "Περὶ παίδων ἀγωγῆς" του Πλουτάρχου. Είμαι υποψήφια διδάκτωρ του τομέα Κλασικών Σπουδών του τμήματος Φιλολογίας του Δ. Π. Θ. Με ενδιαφέρουν αρκετά θέματα διδακτικής μεθοδολογίας και μελέτες περιπτώσεων. Το 2009 διορίστηκα μέσω Ασεπ και δίδαξα στο ΓΕΛ Αρχαγγέλου Ρόδου για δύο χρόνια. Από το σχολικό έτος 2011-12 υπηρετώ στο ΓΕΛ Λιμένα, στην γενέτειρά μου, την Θάσο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΗ ΣΟΛΩΜΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ

ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ "ΚΡΗΤΙΚΟ"...
Το φως στο Σολωμό επιτελεί δύο λειτουργίες:
Α) φωτίζει και προβάλλει τα στοιχεία που συνιστούν το φυσικό τοπίο ( το φως από το αστροπελέκι που φωτίζει τη νύχτα)
Β) παρεμβαίνει και μεταμορφώνει το τοπίο από φυσικό σε μεταφυσικό. Η φωτοχυσία που συνοδεύει την εμφάνιση της Φεγγαροντυμένης είναι βίωμα μεταφυσικό .Το φως «σωματοποιείται» μέσα από την εμφάνιση της θεϊκής μορφής, παίρνει διάσταση πνευματική , θεϊκή, και έρχεται να παραμερίσει το σκοτάδι που αποτελεί το χώρο του , αφού δυσχεραίνει την προσπάθεια σωτηρίας του ναυαγού.

«Tότε από φως μεσημερνό η νύχτα πλημμυρίζει,
κι η χτίσις έγινε ναός που ολούθε λαμπυρίζει.»
Αυτό το « μεσημερνό» φως αισθητοποιεί τον ιερό χαρακτήρα της φύσης ( «ναός») που θα αφομοιώσει τον ήρωα και θα καταργήσει την ατομικότητά του. Η κλιμάκωση στην ένταση του φωτός προετοιμάζει το τοπίο για να δεχτεί ό,τι μαγικό θα ακολουθήσει… .Η περιγραφή ενισχύεται με τη χρήση των δραματικών ενεστώτων πλημμυρίζει, λαμπυρίζει.
Πηγή: http://fotodendro.blogspot.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου