Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση

Θέματα

Giveaway of the Day

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Είμαι απόφοιτος του τομέα Κλασικών Σπουδών του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του ίδιου τομέα της σχολής με το θέμα της διπλωματικής μου εργασίας να παραγματεύεται το έργο "Περὶ παίδων ἀγωγῆς" του Πλουτάρχου. Είμαι υποψήφια διδάκτωρ του τομέα Κλασικών Σπουδών του τμήματος Φιλολογίας του Δ. Π. Θ. Με ενδιαφέρουν αρκετά θέματα διδακτικής μεθοδολογίας και μελέτες περιπτώσεων. Το 2009 διορίστηκα μέσω Ασεπ και δίδαξα στο ΓΕΛ Αρχαγγέλου Ρόδου για δύο χρόνια. Από το σχολικό έτος 2011-12 υπηρετώ στο ΓΕΛ Λιμένα, στην γενέτειρά μου, την Θάσο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Το μεγαλύτερο ξύλινο κτιριο του κόσμου, το Ορφανοτροφείο της Πρηγκίπου ανήκει πλέον δικαιωματικά στο Πατριαρχείο


«Πράξη απόδοσης δικαιοσύνης» χαρακτήρισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΑΔ) να επανεγγραφεί στο όνομα του Πατριαρχείου το Ορφανοτροφείο Αρρένων της Πριγκήπου, το οποίο είχε περιέλθει στην κατοχή του τουρκικού κράτους.
Η χθεσινή απόφαση, την οποία το ΥΠΕΞ θεωρεί «αίσια κατάληξη πολυετούς προσπάθειας», ήταν συνέχεια αντίστοιχης που είχε εκδοθεί το 2008. Τότε η Τουρκία είχε καταδικαστεί για παραβίαση του άρθρου 1 του Πρωτοκόλλου περί σεβασμού περιουσίας και με τη χθεσινή απόφαση επικυρώθηκε ο τρόπος αποζημιώσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου είναι ένα από τα 24 «βακούφια», τα κοινωφελή ιδρύματα-κληροδοτήματα, τα οποία είναι κατειλημμένα και το Φανάρι προτίθεται να τα διεκδικήσει.

Αποζημίωση
Η χθεσινή απόφαση υποχρεώνει την Τουρκία, εκτός από το να επιστρέψει το ακίνητο, να καταβάλει το ποσό των 6.000 ευρώ ως αποζημίωση αλλά και να επιβαρυνθεί με τα δικαστικά έξοδα ύψους 20.000 ευρώ.

Πρόθεση του Πατριαρχείου είναι, μετά τις απαραίτητες επισκευές να ιδρύσει εκεί Διεθνές Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης.


Το Ορφανοτροφείο είναι εξ ολοκλήρου ξύλινο και βρίσκεται σε λόφο της νήσου Πριγκήπου, σε έκταση περίπου 23 στρεμμάτων.
Πηγή : εφημερίδα Εθνος

Είναι πενταώροφο, έχει περισσότερα από 200 δωμάτια και μέχρι το 1964 που λειτούργησε στους χώρους του φιλοξενήθηκαν και εκπαιδεύτηκαν περίπου 6.000 παιδιά. Το 1964 το τουρκικό κράτος διέταξε την εκκένωση των κτιρίων, μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε, επικαλούμενο λόγους ασφαλείας.

Το 1997, το οίκημα περιήλθε στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων και τότε ξεκίνησε και ο δικαστικός αγώνας από το Φανάρι για το ιδιοκτησιακό του δικαίωμα επί του ακινήτου.

Το 2008 εκδόθηκε καταδικαστική απόφαση για την Τουρκία από το ΕΔΑΔ, στην οποία η Τουρκία δεν άσκησε έφεση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου