Συνολικές προβολές σελίδας

Αναζήτηση

Θέματα

Giveaway of the Day

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Είμαι απόφοιτος του τομέα Κλασικών Σπουδών του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του ίδιου τομέα της σχολής με το θέμα της διπλωματικής μου εργασίας να παραγματεύεται το έργο "Περὶ παίδων ἀγωγῆς" του Πλουτάρχου. Είμαι υποψήφια διδάκτωρ του τομέα Κλασικών Σπουδών του τμήματος Φιλολογίας του Δ. Π. Θ. Με ενδιαφέρουν αρκετά θέματα διδακτικής μεθοδολογίας και μελέτες περιπτώσεων. Το 2009 διορίστηκα μέσω Ασεπ και δίδαξα στο ΓΕΛ Αρχαγγέλου Ρόδου για δύο χρόνια. Από το σχολικό έτος 2011-12 υπηρετώ στο ΓΕΛ Λιμένα, στην γενέτειρά μου, την Θάσο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Προτάσεις για δημιουργική διδασκαλία του μαθήματος της Λογοτεχνίας στο Λύκειο, της Σ. Σιαμαντούρα. Περιοδικό Νησίδες τ. 8

Με μεγάλη μου χαρά και τιμή δέχτηκα την πρόταση των δημιουργών του περιοδικού "Νησίδες", να γράψω ένα άρθρο σχετικό με την διδασκαλία της λογοτεχνίας. Το άρθρο προοριζόταν για το 8ο τεύχος του περιοδικού, που είναι αφιερωμένο στην Διδασκαλία της Λογοτεχνίας στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Γνωρίζω οτι για κάποιους φίλους είναι δύσκολο να προμηθευθούν το περιοδικό, γι' αυτό και αποφάσισα να δημοσιεύσω το άρθρο μου και στο προσωπικό μου ιστολόγιο. Ωστόσο θα σας προέτρεπα να προμηθευείτε το περιοδικό, όσοι μπορείτε, καθώς φιλοξενεί πάρα πολύ αξιόλογα άρθρα. Πραγματικά είναι ένα εξαιρετικό τεύχος.
Οι ενδιαφερόμενοι που κατοικούν στην Αθήνα μπορούν να αναζητήσουν το τεύχος  στο βιβλιοπωλείο ΛΕΜΟΝΙ, στο βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ και στον νέο ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗ. Στη Θεσσαλονίκη μπορούν να απευθυνθούν στην ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ.'Οσον αφορά τα Δωδεκάνησα στην Ρόδο μπορείτε να βρείτε το τεύχος στο βιβλιοπωλείο ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ, ενώ στην Κώ στο πνευματικό κέντρο ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ. 


Προτάσεις για δημιουργική διδασκαλία του μαθήματος της Λογοτεχνίας στο Λύκειο
Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

"Παραμύθι χωρίς όνομα": Η θεατρική παράσταση του Γυμνασίου Λιμένα Θάσου

Όπως ανέφερα σε παλαιότερη ανάρτηση  με μεγάλη μου χαρά και τιμή θα φιλοξενηθεί στην σελίδα η φετινή παράσταση της θεατρικής ομάδας του Γυμνασίου Λιμένα Θάσου. Το έργο που επιλέχθηκε είναι το " Παραμύθι χωρίς όνομα" σε διασκευή του Ιακ. Καμπανέλλη.
 Λίγα λόγια για την παράσταση
 Η χώρα «Μοιρολατρία» έχει βασιλιά τον «Αστόχαστο» που θέλει μόνο να καλοπερνά. Μια Αυλή από «Πανούργους» κλέβει ασύστολα το θησαυροφυλάκιο. Ο λαός υποφέρει, αλλά ταυτόχρονα επιδεικνύει και υπερβολική... πονοψυχία: «Αφήνουμε ελεύθερο όποιον πιάνουμε να κλέβει γιατί σκεφτόμαστε ότι οι άλλοι έκαναν χειρότερα», παραδέχονται. Οξυδερκές κι απογοητευμένο, το νεαρό βασιλόπουλο θέλει, μετά απ'όλα αυτά, να φύγει με την αδελφή του στο εξωτερικό! Μοιάζει με σύγχρονη, ελληνική, πολιτική αλληγορία. Κι όμως γράφτηκε πριν από 100 χρόνια ακριβώς. Ηταν το 1910 όταν πρωτοεκδόθηκε το «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα, που δεν έζησε καν τα περιπετειώδη κεφάλαια της πρόσφατης Ιστορίας μας: γεννημένη το 1874, αυτοκτόνησε στις 2 Μαΐου του 1941, τη μέρα που μπήκαν οι Γερμανοί στην Αθήνα. Το αριστούργημά της πέρασε, όμως, στη νεότερη καλλιτεχνική μας ιστορία, κυρίως χάρη σε μια παράσταση του 1959. Τότε το «Νέο Θέατρο» του Βασίλη Διαμαντόπουλου είχε ανεβάσει το «Παραμύθι χωρίς όνομα» στην ελεύθερη διασκευή για ενηλίκους του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Από εκείνη την παράσταση έμειναν τα οκτώ εμβληματικά τραγούδια που, με στίχους του Καμπανέλλη, δισκογραφήθηκαν το '65 με τον Λάκη Παππά και κυκλοφόρησαν μαζί με τον «Ματωμένο γάμο». Εκτοτε υπήρξαν κι άλλες απόπειρες ανεβάσματος του έργου, οι περισσότερες όμως θύμιζαν κυρίως Καμπανέλλη και λιγότερο Δέλτα.
   Το τόσο επίκαιρο, αλληγορικό περιεχόμενο, αλλά και η ξεχωριστή πορεία του ίδιου του έργου μέσα στα χρόνια πολλαπλασιάζουν προφανώς τις ευθύνες όποιων καταπιάστηκαν σήμερα με το «Παραμύθι χωρίς όνομα». Το γεγονός αυτό ώθησε τους καθηγητές του Γυμνασίου Λίμένα Θάσου, Αντιγόνη Βασιλείου και Αντώνη Τσαλουχίδη, να επιλέξουν το έργο αυτό για την φετινή τους παράσταση. Το εγχείρημα τους, όπως ήταν αναμενόμενο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Μετά από πολύωρες πρόβες και την θυσία πολύτιμου προσωπικού χρόνου κατάφεραν όλοι συντελεστές να καταπλήξουν το κοινό. Για του λόγου το αληθές, παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο.

Συντελεστές:
Υπεύθυνοι καθηγητές: Βασιλείου Αντιγόνη, Τσαλουχίδης Αντώνης
Σκηνοθεσία: Τσαλουχίδης Αντώνης
Μουσική διδασκαλία: Φουρλάκης Τάσος
Σκηνικά: Λεώνογλου Τάσος

( Για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων ανηλίκων δεν αναφέρονται στην ανάρτηση τα ονόματα των παιδιών)

( Η ποιότητα του βίντεο έχει μειωθεί για να μπορέσει να ανέβει στο διαδίκτυο)